lördag 18 februari 2012

Är bordeline ofta psykopater?

Det finns alldeles för många sätt att kategorisera människor och stoppa in dom i fack. Det viktiga är för anhöriga att möta sin vän och försöka hitta en kommunikationskanal. Om den andra parten är psykopat blir det ofta besvärligt. Man pratar förbi varandra och samtalet innehåller hot, förnedring och manipulationer. Troligen finns det inslag av psykopati i alla individer, oavsett om det är ett djur eller en människa. Ett salladshuvud kanske inte är psykopat, men är å andra sida inte mycket att ha en relation till. Problemet är dock att det är svårt att få till en vettig dialog med en psykopat. Utan kommunikation ingen gemenskap. Det är ju själva ordet kommunikation, "something in common" dvs man delar ett värdemönster, ett sätt att tänka.

Blandar man då personer med helt olika värdegrunder och med drag av psykopati blir det ofta katastrof. Värdegrunderna kan vara av nationalitetstyp, t ex att en asiat och en svensk inte delar de basala sakerna som ansvar, jämlikhet eller tanken on lika värde. Det blir omöjligt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

det är en vanlig fördom är väldigt skrämmande.
jag har diagnosen eips sedan några för många år. (nu ska jag äntligen utredas för att se om det stämmer) jag har gått igenom behandlingar för den diagnosen, dbt och senare några år på ett behandlingshem för kvinnor med den diagnosen. vi levde under samma tak i flera år. vi delade vardag och mycket mer där till.
får ofta höra av människor hur borderlinepatienter är. hur de tänker och beter sig. det stämmer aldrig.
som du tar upp i detta inlägg ang psykopat. så tror gemene man att patienterna är.
när allt är tvärt om. oöverhörd medkänsla, sympatier, vänar om varandra mer än frisk människa.
grejen med borderlinepatienter är den totalt nedbrutna självuppfattningen om sitt eget värde, missförståelse av något så otydligt som samhället vilket oftast har belägg även om de inte är förklarande.

Anonym sa...

Borderline är MOTSATSEN till psykopater! Borderline personer har mycket känslor som dom inte lärt sig hantera sedan barnsben, dvs ett beteende. Psykopater kan inte känna känslor alls för andra människor.