tisdag 22 januari 2008

Tal och språkstörning

Barns språkutveckling påverkar hela deras utveckling. Det är som att språket är all utvecklings moder. Ibland kanske man är benägen att tycka att motoriken är det som utvecklar. Man har identifierat att barna som inte kan diagonalkrypa också har svårt med språkutveckling. När man väl lärt dom diagonalkrypa lossnar även språket. Ganska fantastiskt. Därför är gymnastik och idrott omistligt i skolan. Precis som slöjd och andra skapande ämnen. Vi märker en enorm skillnad på vår minsting som går i Waldorfskola hur han utveckas i steg, både socialt och intellektuellt. Han var väl förberedd efter ett par år i Montessori som verkligen lagt en solid grund.

Skolpolitiker och ekonomer måste förstå sakfrågorna bättre än dom nu ofta gör. Dom tar mest politisk hänsyn och vill gärna uppfylla budgetmål, men ser inte på resultatet. Mottot är: Så lite som möjligt till så många som möjligt. Tillräckligt bra betyder precis lite mera än det som skulle utlösa en revolution.... Varför har vi så svårt med långsiktighet i politiken, framför allt inom familjeområdet. Kristdemokraterna vill gärna men kan inte av "Politisk hänsyn" till kompisarna i alliansen.

Vi behöver en långsiktighet på barnens och familjens villkor, inte kortsiktig politik som bara gynnar nomenklaturan!

3 kommentarer:

Anonym sa...

ja. Waldorff är bra för världen får vara liten innan den blir stor. Bara barnen inte blir "muppar" som inte kan leva i den verkliga världen.

Peter Midas sa...

Inkan: Jo det finns alltid en risk. Mycket beror det på hur ortodox skolan är. Vår skola,Grejaskolan i Täby, är helt OK och det är inte alls en massa yllekoftor och sådant där utan faktiskt ett antal rätt punkiga tjejer och killar. Man koncentrerar sig på pedagogiken och inte på kringliret. Man ställer krav och ger läxor och har rätt mycket av gamla folkskolan i sig.

Peter Midas sa...

Frejaskolan skall det vara, inget annat...