fredag 25 januari 2008

Svensk Historia enl. Alf Henrikson

Häromdagen hade jag anledning att ta fram lite information om Drottning Kristina och Descartes. Det var ett festligt blogginlägg om katolicismen som triggade mig. På kamferdroppar tror jag. Det handlade mest om Kristinas konverterande till katolicismen som hon gjorde i Innsbruck på resa ner till Rom. Men också om hennes och Descartes relation och på vilken nivå den var. Många, Bland den Sven Stolpe, har teoretiserat om att hon skulle varit lesbisk eller rent av asexuell. Det skulle i så fall vara ett av de få dokumenterade fallen av denna egenskap eller icke-egenskap man känner. Jag fastnade och läste någon timme. Man facineras av hur lätt och elegant Alf Henrikson skrev, hur fritt orden flödade i texterna. Ändå blev han tagen på allvar. Hans berättande är magnifikt men också sannolikt.

I boken Pyheas Resa till Thule skapar han ett antal jätteroliga scener som har all motsvarighet i dag vilket givetvis är meningen. När Pytheas angör hamnen i Hoganesos, dvs. Höganäs, gör han det med stil och precision så att det går ett sus genom den församlade menigheten. Årorna fälls upp och båten glider in till bryggan alldeles totalt perfekt!!!! Hans rollfigurer är så levande och hans historier så skrupelfritt fantasifulla att man inte kan låta bli att tro dom eller ha dom som sannolika!

I Kinesiska Historier i två band beskriver han det kinesiska samhället och dess särarter så att man får en viss förståelse för den kinesiska kulturens vagga och tänkesätt. Låter torrt som fnöske, men är faktiskt enormt underhållande. Det var långt före Jan Guillo och andra, men så fantastiskt livfullt och smygande elegant.

Ett annat epos är böckerna ÖStliga och Västliga Hellas som her ett enormt värde för den som tänker sig att veta mera om kulturen där. Läs och njut!!!!

Tillsammans med Hwang-Tse Yu skrev han "Det blommande Granatäppelträdet, en skildring av kinesisk kosnt poesi och litteratur.

För oss vanliga finns "Verskonstens ABC" om alla tänkbara versmått som hexameter, jamber trokéer och sonetter. "Alfabetets användning anar apan aldrig", underbar bok om alfabetet och skrivtecken. Den mannen trodde man aldrig skulle sina men vår Herre behövde honom till sist så mycket att han tog honom till sin himmel!

Inga kommentarer: