fredag 16 maj 2008

Medberoende och borderline

Jag hade ett mycket intressant samtal i går i Göteborg, sittandes på centralens kafé. Vi pratade om missbruk och medberoende och konstaterade tillsammans att man också är medberoende till psykiskt sjuka personer. Att det egentligen är samma mekanismer som skapar båda sorterna. Det kan t o m finnas ett belöningssystem i den psykiska sjukdomen som är att jämföra med missbruk av t ex sömntabletter, godis, mat eller vad som helst. Shopaholicer visar ju att man får en kick av endorfin av att betala en massa pengar för någonting man tror ger lycka. Det är ju ett knepigt förhållningssätt som hela samhällets ekonomi vilar på. Utan konsumtion ingen välfärd, sägs det.

Det finns en tolvstegsmodell i medberoende precis som i "vanligt" beroende. Detta borde man marknadsföra mycket mera, troligen behöver en hel massa människor denna terapi och den stöttning som detta kan ge.

Det är så lätt att bli fast i medberoende och att detta sedan utvevcklas till ett evigt ältande. Det fanns en artikel i SvD om detta. Mycket bra. Läs och begrunda och hitta vägen ut ur de negativa spiralerna. En annan artikel beskriver en relation med en borderlinepatient. Det är ett enskilt exempel på hur det kan fungera, alltså inte en generell beskrivning av fenomenet borderline.

3 kommentarer:

Judith sa...

Länken till artikeln tycks inte fungera....

Peter Midas sa...

Nu funkar länken till artikeln! Tack för meddelandet Judith!!

Emilie Tingström sa...

läste nån stans att du var intresserad av vad Mullingstorp gav på sikt. Jag gick min första kurs där jan-06. Lever i dag ett lyckligt liv med inre harmoni, detta till stor del tack vare Mullingstorp.Kolla gärna in min blogg...