lördag 22 mars 2008

Glesbygdens avveckling

Glesbygden hotas med jämna mellanrum av strukturförändringar. För 30 år sedan skred sossesverige till aktion! Man etablerade konsumbutiker där det knappt ens fanns marknad för en befintlig lanthandel där man kunde köpa ALLT! Reslutat: Privata handeln slogs ut och fem år senare stängde även Konsum. Så var den byn knäckt, helt i linje med sossarnas ambition. SKolan lades ner och samhället dog, avlivat av koncentrationssamhällets överstepräster som lade by efter by på offeraltaret. Dåvarande GD på SJ, Lasse Pettersson, Lasse Perrong kallad, ville med alla medel förverkliga1955 års trafikpolitiska utredning som visade att tågen skulle sluta gå till glesbygderna. GISSA VEM SOM SKRIVIT UTREDNINGEN? Ja, det var Lasse Perrong själv. Så kunde man dra ner servicen ytterligare! Utom en konstig sträcka i Hälsingland, bortom ära och redlighet. Där hade GD en stuga!

För en del år sedan kom nästa smäll. Moderna bilar kan inte servas av vanliga bilmeckar, man måste ha massor av datorer och annat för att kunna justera tändning och insprut och Gud vet vad. Alltså kunde Shellmacken i Rakvattnet inte fortsätta serva sina kunders bilar. Dom fick allt åka in till stan, 15 mil, och få bilen servad. Dyrare, möjligen bättre och mera milöjövänligt men på bekostnad av Shellmacken som fick slå igen verkstaden. Man kan inte 2005 leva på att laga gamla PV Duett och VW 1303 som är helt analoga. Företaget Autodiagnos utvecklade en standardtestapparatur, men den är så dyr att det i praktiken inte finns ekonomiskt utrymme för den.

Nu aviserar OK (sossestyrt) att man kommer att ta bort ett stort antal bensinpumpar vi lanthandlarna i glesbygden. De lönar sig inte. Man anser inte att man har ansvar för regionalutvecklingen i landet. Det är i och för sig sant! Handlarna tappar 25 - 30 % av sin omsättning och många kommer att tvingas lägga ner verksamheten. Läs ledaren i dagens SvD, PJ Anders Linders inlägg i debatten om det politiskt korrekta.

Det är på tiden att vi tar ett samlat regionalgeografiskt grepp och en gång för alla bestämmer oss för vad vi egentligen skall med glesbygden till. Halvmesyrer har vi fått nog av, dags för ett ordentligt grepp! Kill or cure! Glesbygdsverket arbetar för detta men har inte stöd från regeringen, varken denna eller den förra!

Sosseregeringen ville statuera exempel och valde att utlokalisera Riksantikvarieämbetet till Gotland. 160 tjänster skulle exporteras till ön. Hittills har 60 personer fått jobb och fler lär det inte bli förrän de som finns i omställning får arbete och man inte behöver betala löner till dom.

Varför blir det alltid så helsikes fel? Politikernas mycket dåligaomdöme och förstånd. Det sägs att Fredrik Reinfeldt sagt om en sossepamp: Han är inte alls dum i huvudet, han har bara lite otur när han tänker!

Som min gamle professor kulturgeografi vid Uppsala, Gunnar Arpi sa: Svensk regionalpolitik är som att kissa på sig en kall vinterdag, "Det är varmt och gott i början men sedan blir det desto kallare".

Inga kommentarer: