fredag 28 mars 2008

Hearing?

Såg en annons i SvD för någon vecka sedan. Ett företag som sålde hörapparater skulle ha en presentation som dom kallade: "Hearing om hörselnedsättning" Kan det ha varit med flit eller blev det bara så roligt?

torsdag 27 mars 2008

Barnbidrag bara för de fattiga

Hur många gånger har detta diskuterats? Ett av de grundläggande skälen at inte behovspröva har varit att administrationen skulle bli dyrare än besparingen för staten. Vi skulle få ytterligare belastning på domstolar i tvister om barnbidragen och det skulle trligen bli en negativ nettoeffekt. Ett av de mest hållbara argumenten för att inte behovspröva är att man delar in folket i behövande och icke-behövande. Barn i svaga familjer behöver inte utsättasför att bli klassade som B-lag. Det stärker knappast deras självkänsla.

Centerns förslag är ogenomtänkt och odemokratiskt. Tack och lov har de övriga allianspartierna insett detta och tar avstånd från förslaget. Det är dags att alliansen snackar sig samman INNAN dom börjar polemisera kring frågor dom inte tänt igenom. En sådag här groda ökar ju knappast förtroendet för regeringen!

lördag 22 mars 2008

Glesbygdens avveckling

Glesbygden hotas med jämna mellanrum av strukturförändringar. För 30 år sedan skred sossesverige till aktion! Man etablerade konsumbutiker där det knappt ens fanns marknad för en befintlig lanthandel där man kunde köpa ALLT! Reslutat: Privata handeln slogs ut och fem år senare stängde även Konsum. Så var den byn knäckt, helt i linje med sossarnas ambition. SKolan lades ner och samhället dog, avlivat av koncentrationssamhällets överstepräster som lade by efter by på offeraltaret. Dåvarande GD på SJ, Lasse Pettersson, Lasse Perrong kallad, ville med alla medel förverkliga1955 års trafikpolitiska utredning som visade att tågen skulle sluta gå till glesbygderna. GISSA VEM SOM SKRIVIT UTREDNINGEN? Ja, det var Lasse Perrong själv. Så kunde man dra ner servicen ytterligare! Utom en konstig sträcka i Hälsingland, bortom ära och redlighet. Där hade GD en stuga!

För en del år sedan kom nästa smäll. Moderna bilar kan inte servas av vanliga bilmeckar, man måste ha massor av datorer och annat för att kunna justera tändning och insprut och Gud vet vad. Alltså kunde Shellmacken i Rakvattnet inte fortsätta serva sina kunders bilar. Dom fick allt åka in till stan, 15 mil, och få bilen servad. Dyrare, möjligen bättre och mera milöjövänligt men på bekostnad av Shellmacken som fick slå igen verkstaden. Man kan inte 2005 leva på att laga gamla PV Duett och VW 1303 som är helt analoga. Företaget Autodiagnos utvecklade en standardtestapparatur, men den är så dyr att det i praktiken inte finns ekonomiskt utrymme för den.

Nu aviserar OK (sossestyrt) att man kommer att ta bort ett stort antal bensinpumpar vi lanthandlarna i glesbygden. De lönar sig inte. Man anser inte att man har ansvar för regionalutvecklingen i landet. Det är i och för sig sant! Handlarna tappar 25 - 30 % av sin omsättning och många kommer att tvingas lägga ner verksamheten. Läs ledaren i dagens SvD, PJ Anders Linders inlägg i debatten om det politiskt korrekta.

Det är på tiden att vi tar ett samlat regionalgeografiskt grepp och en gång för alla bestämmer oss för vad vi egentligen skall med glesbygden till. Halvmesyrer har vi fått nog av, dags för ett ordentligt grepp! Kill or cure! Glesbygdsverket arbetar för detta men har inte stöd från regeringen, varken denna eller den förra!

Sosseregeringen ville statuera exempel och valde att utlokalisera Riksantikvarieämbetet till Gotland. 160 tjänster skulle exporteras till ön. Hittills har 60 personer fått jobb och fler lär det inte bli förrän de som finns i omställning får arbete och man inte behöver betala löner till dom.

Varför blir det alltid så helsikes fel? Politikernas mycket dåligaomdöme och förstånd. Det sägs att Fredrik Reinfeldt sagt om en sossepamp: Han är inte alls dum i huvudet, han har bara lite otur när han tänker!

Som min gamle professor kulturgeografi vid Uppsala, Gunnar Arpi sa: Svensk regionalpolitik är som att kissa på sig en kall vinterdag, "Det är varmt och gott i början men sedan blir det desto kallare".

torsdag 20 mars 2008

Utmanad av Meningsfull

För 5år sedan
Jobbade jag i ett urtrist industriområde och hade jättetråkigt! En dag fick jag bara nog! Bestämde mig direkt för att bryta mig ur bolaget och startade nuvarande företag. Jag läste mycket, skrev dagbok varje dag och jag spelade gittarr och piano nästan varje dag. Mina barn var 4 resp 7 och stora killen skulle börja skolan till hösten.

För 10 år sedan
var jag VD på ett bolag där två övriga delägare inte förstod framtiden. Det gick upp och det gick ner och det var ganska turbulent. INställda löneutbetalningar ett antal gånger. Vi hade haft två missfall och började fundera på adoption. Processen startade och vi jobbade hårt med detta. Vi köpte en tomt och jag ritade vårt nuvarande hus ett par mil norr om Stockholm. Barnamodern läste tyska på universitetet och hade ett helvete med knäppa lärare. Stor personlig kris. Det gick ändå bra tack vare enorm arbetsinsats. Husbygget kom igång och det stod färdigt 1998 i december.

För 15 år sedan
flyttade barnens mor hem från Frankrike där vi träffats ett år tidigare. Vi bodde på Södertörn och jag arbetade i Skärholmen. Vi reste varje år till Frankrike, Tysklad eller England. Det fanns något som vi brukade kalla för vinter. Vi flyttade upp till nuvarande ort och det var som att komma hem. Jag bodde där 1977 - 1980.

För 20 år sedan
Fanns jag i en annan relation. Jag veckopendlade mellan Småland och Södertörn och hade mycket jobbigt. Många resor och en ansträngd relation som var svår att utveckla. Vi åkte skidor i fjällen varje vinter och reste mycket till Frankrike, Skottland och England. En härlig tur till Norge också! Läste mycket Strindberg och ägnade massor av tid till mitt fotolabb. Spelade i storband!


Denna utmaning går vidare till http://animamea.blogspot.com/ och till http://resanmotljuset.blogspot.com/

lördag 15 mars 2008

Miljö och reklam! Protest

Nu är jag enormt trött på att bära iväg all adresserad direktreklam till pappersåtervinningen. Från att ha fått en massa oadresserad dynga i brevlådan har dyngan nu blivit adresserad, i stort sett samma dynga!

Nu är det dags att med handling säga ifrån! Min protest består i att jag skriger "Retur avsändaren. Stryk ur kundregistret!" och stoppar allt i den helt vanliga gula brevlådan. Resultatetkommer att bli att vi skapar kaos i posthanteringen och posten inte längre vill dela ut denna typ av reklam för att det sabbar deras distribution. Man kommer att behöva kolla all returpost så att det inte ligger viktig "riktig" post i lådan. Detta kommer att kräva massor av resurser vilket gör att vi så småningom slipper eländet.

Nåja, det är i alla fall en bra idé! Man kan också börja skicka mail till alla som skickar ut denna typ av adresserad post och begära att bli struken ur kundregistret. Man har faktiskt rätt att bli borttagen ur sådana register enligt datalagen.

SÅ om vi alla hjälps åt så kommer vi att slippa adresserad direktreklam samtidigt som vi skapar en massa arbetstillfällen på det numera lönsamma Posten AB!!

lördag 1 mars 2008

Tre pojkar: Det kom ett telefonsamtal....

Om knepiga relationer med en kvinna som står mig nära men ändå långt borta. Tre pojkar: Det kom ett telefonsamtal....

Musik och social utveckling i Venezuela

På CBS 60 minutes idag var ett inslag om en stjärndirigent på 26 år. Han kommer från Venezuela och heter Gustavo Dudamel, en kille i pudelfrilla och med ett enormt utspel. Förstår inte att han inte får hjärnskakning som han håller på. Han menade att musiken tar stor plats i Venezuela eftersom statsmakterna satsar stenhårt på den unga befolkningens klassisk musicerande. Man gör det för att minska kriminaliteten och för att ungdomarna skall få ett livsinnehåll. All musikundervisning är gratis. Här i Sverige i min kommun betalar vi 1900:- per termin för att sonen skall spela saxofon 1 gång per vecka i 20 min.

Man kan argumentera att musiken har samma roll som idrottsrörelsen, men med den skillnaden att man kanske rör sig mindre som musiker. Och kanske är det så att musicerandet i klassiska orkestrar inte för med sig en massa alkoholkonsumtion som blir inkörsport till alkohol och drogproblem. Det fanns åtminståne förut en stark koppling mellan alkoholism och idrott vilket inte varit så smickrande.

Här har vi en obalans mellan utövare av aktiviteter. Det har alltid av sossarna betraktats som lite överklass att spela fagott eller cello, men inte att spela fotboll eller bandy. Därför har vi satsat för lite på kulturen och för mycket på idrotten. Utbudet har styrt aktiviteterna och inte efterfrågan. Bertrand Russels postulat är fortfarande giltigt: Om man ger folk det dom vill ha så tar dom snart det dom får.