måndag 12 oktober 2009

Borderline i olika former

För de som är anhöriga till personer med Borderline kan det vara positivt att få en diagnos på den man har i sin närhet. Det är enklare att förstå och möta den vars problem man känner. Samtidigt kan en "klassificering" vara skadlig för relationen och man kan mötas av olika former av förklaringsgrader. Som anhörig kan man kanske fokusera för mycket på hur en person beter sig och tolkar in borderline i allt och ursäktar därmed personens beteende. Många frågar vad man skall tolerera från en borderline och det finns inget svar på detta eller på vad man skall tolerera från någon i ens närhet. Är det OK att få på skallen då och då utan att man egentligen förstår varför. Är det OK att ens partner hotar med otrohet. Är det OK att var utsatt för paranoida påhopp? Troligen inte, vare sig det handlar om borderline eller inte, men frågan är om det hjälper att få en diagnos. Eftersom Borderline är ett tillstånd mellan psykos och neuros och ibland jämförs med bipolär sjukdom som manodepressivitet, kan det vara svårt att få grepp om problemställningen. Det finns hur många tecken som helst på borderline och två fall kan likna varandra, men definitionerna är inte på något sätt entydig. Då kan en relativt ytlig förklaringsmodell vara bra att ta till. Som tröst, vägledning eller bara som källa till att forska vidare t ex på bloggar eller internet. Kunskap är aldrig i vägen när det handlar om beteendestörningar.

6 kommentarer:

Sussi - Rage blackout - ADHD sa...

Borderline är väl ändå inget tillstånd emellan neuros och psykos? Borderline är borderline. Punkt. (Eller Emotionellt instabil personlighetsstörning som det numera kallas och är en bättre titel än det missvisande "borderline".)

Peter Midas sa...

Arga bettan.... Man btraktar inte borderline som en sjukdom utan som ett tillstånd som kan bero på andra saker än att man är sjuk, t ex upplevelser i barndomen och annat. Symptomen kan vara besvärlig, men inte sjuk. Så borderline är enligt t ex boken Psykiatri av Clarence Crawford ett tillstånd mellan psykos och neuros, men det finns väl som vanligt många åsikter om det.

Hur skulle du vilja beskriva borderline?

Sussi - Rage blackout - ADHD sa...

Jag ser inte heller borderline som en sjukdom. Precis som du skriver kan det exempelvis bero på upplevelser i barndomen. Jag kan dock inte hålla med om att det är ett tillstånd mellan psykos och neuros. Snarare vill jag se på det som en störning, kort och gott.

Peter Midas sa...

Arga Bettan: För min del spelar det ingen större roll, men begreppet störning är svårt att definiera, vad betyder det egentligen och var befinner sig den som är borderline på den psykologiska kartan? Framför allt, vilket är syftet med denna blogg, vad kan vi som är anhöriga förstå med en mera precis beskrivning än bara det allmänna begreppet störning. Ha gärna synpunkter, det driver frågan framåt!

Candy sa...

Nej, det är fel, precis som Arga Bettan skriver. Det är förut man betraktade borderline som ett tillstånd mellan psykos och neuros. Uppdelningen är inte längre aktuell. Man kan läsa det på Wikipedia till och med.

Peter Midas sa...

Cindy: Vad man kallar det är en rent semantisk fråga. Det viktiga ur denna bloggs perspektiv är hur anhöriga lär sig att leve med en person som har/är borderline. Bara detta att man inte kan säga att man HAR borderline är ju knepigt. Om man har något så kan det inte vara ett tillstånd. Ungefär som begreppet chock. Det är också ett tillstånd som man kan ta sig ur med lite hjälp. Vad som sedan står i Wikipedia gör ju inte saken lättare för den anhörige. Dom behöver metoder för att svara upp mot de problem som dom får. Om du hade en aning om hur många intressanta mail jag får till min inbox midas.2@hotmail.com skulle du bli förvånad. Samtliga hittills håller helt med mig om problematiken. Jag försöker samordna och kopplar ibland ihop olika personer som har liknande problem så att de kan diskutera sina erfarenheter. Känns faktiskt rätt meningsfullt.....