söndag 26 oktober 2008

Borderline och ensamhet BPS

Peroner med borderline isolerar sig och "bryter" med alla gamla vänner. Till slut har alla givit upp och personen är verkligen ensam. All vänskap och kärlek måste underhållas med uppriktigt uppsåt. En person som jag tidigare kände isolerade sig totalt. Hennes vänner ringde mig och frågade hur är det med X. Ingen, absolut ingen visste något. I alla år har hon varit svår, kunde ringa återbud till en middag en timme innan: "Jag orkar inte, mår inte så bra idag." Detta var den vanligaste förklaringen. Om man frågade mera fick man veta att man inte hade med det att göra. Flera av hennes väninnor ringde mig och kände sig riktigt illa behandlade, vilket sannolikt var meningen eftersom hon ville isolera sig.

Karolinska har visat ett antal egenskaper som är typiska förpersoner med borderline. De kan förekomma en i taget eller flera på en gång ibland påspädda med andra störningar som paranoida drag, schizofreni eller psykos. Man anser att borderline ligger mellan psykos och neuros.

  • "Patienter med borderline är ofta impulsiva, intensiva och emotionellt instabila. De har inte sällan en negativ inre bild av sig själva, och deras bild av människor i deras nära omgivning tenderar att skifta mellan svart och vitt. Deras humör är ofta snabbt svängande, känslorna tenderar att bli intensiva, de triggas igång väldigt lätt och omgivningen kan ha svårt att förstå borderlinepatientens reaktionsmönster. Självskadebeteende, självmordsförsök och samsjuklighet med till exempel depression, ätstörning, missbruk och ångestsjukdomar är vanligt.
  • Patienter med borderline personlighetsstörning är oftast impulsiva och emotionellt instabila människor. Impulsivitet och instabilitet genomsyrar det mesta i borderline -patientens inre och yttre värld. Självbilden är ofta instabil, och människor med borderline har inte sällan grundantaganden, dvs. djupt rotade åsikter om sig själva, som för det mesta handlar om att de är "värdelösa" eller "omöjliga att älska".
  • Deras relationer tenderar att bli stormiga, intensiva och kaotiska och deras uppfattning om andra pendlar inte sällan mellan idealisering och nedvärdering. Detta ger ofta upphov till problem när de hamnar inom sjukvården, kanske särskilt inom den psykiatriska slutenvården. Om behandlande personal inte riktigt är medvetna om patientens svårigheter med att integrera "goda" och "onda" sidor hos andra kan vården bli bekymmersam och svår att klara utan konflikter. Även patientens snabbt svängande humör kan ställa till en hel del svårigheter.
  • Människor med borderline är extremt sårbara känslomässigt. Minsta småsak kan få dem helt ur balans, och ofta har omgivningen mycket svårt att förstå vad som kan ha utlöst den starka känslomässiga reaktionen. Den emotionella sårbarheten i kombination med impulsiviteten leder inte sällan till självskadebeteenden eller till och med till självmordsförsök.
  • Människor med borderline stannar ofta kvar i relationer på grund av sin oerhört starka rädsla för separation. Separationer är smärtsamma för de flesta människor men för en person med borderline upplevs ofta separation som en avgrundsdjup förtvivlan, en känsla av total övergivenhet och en bottenlös tomhet som tycks omöjlig att leva vidare med. Inte sällan handlar självskadebeteenden och självmordsförsök om denna rädsla för att lämnas.
  • Mortaliteten i självmord är mycket hög. Cirka 90 procent av patienter med borderline som någon gång vårdats vid psykiatrisk klinik har gjort ett eller flera allvarliga självmordsförsök. 10 procent dör till följd av självmord.
  • Patienter med borderline har en mycket hög samsjuklighet av andra psykiatriska sjukdomar. Till de vanligaste hör depression, ångestsjukdomar, ätstörningar och missbruk. Samsjuklighet och självmordsförsök är de vanligaste anledningarna till att människor med borderline söker sig till den slutna psykiatriska vården.Patienter med borderline beskriver ofta att de har svårt att lyckas få andra att förstå hur de känner sig. Det kan te sig om de bär en "mask", som gör det svårt att läsa av dem. Till exempel kan en djupt deprimerad, självmordsnära borderline på ytan te sig i det närmaste neutral så att behandlaren inte ens kommer på tanken att fråga om eventuella självmordstankar. Självskadebeteenden och självmordsförsök kan ibland utlösas av patientens svårigheter att kommunicera sin inre smärta till omvärlden."

Isoleringen beror ofta på skuld och skam, att man känner sig mindre värd för att man har diagnosen borderline, som egentligen är ett tillstånd och inte en diagnos.

De paranoida dragen kan utlösa ångest och minsta småsak kan fokuseras på den egna individen.Ett TV-program kan tolkas som ett hemligt kodat meddelande från "Dom" som är en imaginär fiende som man fruktar.

För anhöriga är situationen kaotisk, minsta småsak kan resultera i totalt kaos och totalt avståndstagande. Man kan reta upp sig pånågot en annan person inte ens sagt utan man tror att den personen tänker. Omgivningen kan få sms med elakt innehåll av typen: "Jag vill att vi gör en paus i vår relation och jag känner mig fri att träffa andra män." Tre timmar senare kommer ett telefonsamtal: "Hej älskling, jag ville bara höra din röst." I denna typ av svåra fall finns det bara en lösning: Lämna, verkligen lämna, även om den andre verkligen har behov av kontakt. Man måste tänka på sig själv och inse att man behöver sig själv.

Ptrocessen lämna är framprovocerad av borderlinern eftersom man har separationsångest.Då vill man själv ha kontroll över separationen och "gör slut" med vänner och älskade lite då och då. Det är en omöjlig situation.

2 kommentarer:

Judith sa...

Samtliga symptom kan man egentligen också sätta på de med ADHD eller varför inte.....en beroende!
Så gott som exakt det samma. Finns således många olika sjukdomsdiagnoser man kan sätta på samma symptom. Svårt avgöra vilket som är det exakta. Inte ens läkarna vet ju! Dom är experter på att skita i orsaken, grunden till problemet utan väljer den enkla vägen genom mediciner och avtrubbning.
Såg bara som kortast igår på teve och hörde en kvinna efter brandkatastrofen i Göteborg för 10 år sedan hur läkarna bara skrev ut piller, piller och piller åt henne istället för att arbeta med grund orsaken till hennes problem.
Så i dagens samhälle finns nog mycket av problematiken i vården! Och bristen på tid och kärlek mellan människor och då särskilt här uppe i kalla norden där vi knappt ens umgås i familjen.

Peter Midas sa...

Judith: Du har alldeles rätt, det är rent åt pipsvängen. Bland annat beror det på att läkarna får betalt efter hur många patienter dom har på sin lista. Det gör att det är snabbare att skriva ut piller än att komma åt orsaken. Himla kortsiktigt och dyrt i längden. Dom där punkterna är ju inget diagnosredskap utan en uppräkning av egenskaper som borderline KAN ha. Precis som du så klokt säger kan andra ha dom också. Det var en artikelom ADHD i SvD idag, ganska OK. Sen måste man ju komma ihåg att borderline är ett tillstånd och inte en sjukdom. Ofta är tillståndet kombinerat med sjukdom, t ex psykos eller neuros, ibland tvångsmässiga beteenden. En person jag känner, du vet vem, kunde stå och spotta i toaletten i 2 timmar. Hur kul var det?

Alltså, det där med att skriva ut piller till en person som mist ett barn i brandkatastrofen skulle ju vara belagt med ett rejält straff. Det är bara obeskrivligt jävla galet. Jag såg inslaget på TV men var tvungen att gå därifrån, jag klarade inte av att se det. BRisten på närhet och kärlek bidrar givetvis. Fragmentering av tid och tankar ärockså ett problem.