torsdag 4 september 2008

Riksbanken eller riskbanken???

Så här citeras Irma Rosenberg, vice riksbankschef i Di idag:

En stor grupp bolåntagare har det tufft att få ihop till räntan och dagens räntehöjning riskerar att drabba den gruppen hårt.”Var och en som agerar i ekonomin måste ta ansvar för sina ekonomiska beslut”, säger första vice riksbankschefen Irma Rosenberg till di.se.

En blåögdhet som saknar motstycke! Det finns ingen alls i detta land som kan förutse vad som händer med oljepriset och priset på stål, spannmål och andra varor innan man tar upp ett lån för att köpa hus! Vad är alternativet? Att säga till säljaren av ett radhus i Gnesta att han inte kan få 1,8 milj för radhuset för att man inte känner sig trygg i Riksbankens inflationspåverkande åtgärder och att han bara kan få 1,4 milj, är ju en rent hypotetisk situation. Tror Irma Rosenberg verkligen att vi har några alternativ. Det är ju marginalprissättning som gäller, den som bjuder högst får huset. Den som inte bjuder högst får inget hus alls! Precis som el i Sverige där Vattenfall i praktiken sätter alla priser, dvs statens egen verksamhet driver inflationen. Norpol etc. följer bara efter.

Följden blir att den som köper radhuset är helt i händerna på externa aktörer, dvs Riksbanken som reagerar på yttre stimuli, när det egentligen är den inre inflationen man är satt att bevaka. Man spelar ett högt spel när man drar undan 1000-tals konsumtionskronor i månaden för en familj med 1 miljon i lån. Detaljhandeln knäar, transport och byggsektorn går ner på lågvarv, sågverken som ofta är de första som märker av recessionen måste friställa, skogen tappar i värde. Så hur tusan skall man kunna ta ansvar för lån som man inte kan styra eller ens förutse.

För Riksbanksledningen handlar det mest om personlig prestige. Uselt. Dags att ta ett ekonomiskt helhetsgrepp där ESV, Regeringen, Riksbanken och industrin kan samverka för att få en coktail som passar utvecklingen av samhällsekonomin.

Inga kommentarer: