onsdag 30 april 2008

Banker och vinst

Nordea kom med sin kvartalsrapport häromdagen. Man gör 8 mdr i vinst första kvartalet. Det innebär att varje svensk bidrar med 300 kr/mån till aktieägarna. Detta i sin tur innebär att det är åt helsike för lite konkurrens i hela systemet. Jag har ingenting med Nordea att göra vad jag vet men mitt företag har säkert en massa relationer via kunder. Något att tänka på, är vinsterna skäliga?

måndag 28 april 2008

Borderline, tips från USA

Jag har fått nys om en sida som skriver mycket om borderline. Det skrivna kommer från en man vars mor tydligen insjuknat ordentligt och beskriver i ganska många ord dels hennes symptom i detalj men också hans kamp mot läkarnas oförmåga att förstå diagnoserna och behandlingsmetoderna. Man får nog ta lite av det som skrivs med en nypa salt, men med det i minnet kan det ge bra vägledning.

Länken: Borderline

torsdag 24 april 2008

Borderline... uppföljning

Oj, vilken reaktion det blev på mitt inlägg. En person som jag inte har en aning om vem det är tände på alla cylindrarna. Läs kommentarerna! Det var en mycket nyttig lektion förmig. Skribentens egen blogg är jättebra, klokt skriven och väldigt utlämnande. Problemställningarna är jättestora och jag har läst på lite om den Dialektiska BeteendeTerapin DBT, som hon refererar till. Anledningen till att jag är så engagerad i detta är att jag har en avslutad relation till en underbar kvinna som med all sannolikhet har borderline. (Även enligt en psykolog jag beskrivit henne för). Jag har erbjudit mig att betala all terapi för henne, men hon känner sig inte redo. Jag önskar att hon hade samma mod som skribenten i kommentarerna och framför allt samma insikt. Jag hoppas och tror att man lägger ner stora resurser på att skapa metoder för terapibehandling. Personer med Borderline är ofta mycket intelligenta, charmiga, sinnliga, medvetna och framför allt oerhört attraktiva. Just min väninna hade lite svårt med relationerna, grav separationsångest som jag försökte lindra med översvallande kärlek och givetvis total trohet och fokus. Men det kan i vissa fall vara att vandra på en knivsegg, precis som med människor utan borderline. Rätt vad det är kan det snetända utan att man vet eller förstår varför. En amerikansk psykolog sa att det är "Walking on eggshells" Som vän gör man gärna det, belöningen är enorm, man får chans att lära sig massor om sig själv och om den man älskar.

Jag upplevde att hon sökte konflikter av något skäl som jag aldrig begrep. Andra människor i vår omgivning sa sedan samma sak. Hon tog avstånd från alla vänner och blev mycket ensam. Särskilt sedan hon vägrade ha med sin äldsta väninna att göra. Det känns lite sjävdestruktivt.

Vi har med henne i aftonbönen varje kväll och hoppas att hon skall finna en hamn!

Har lagt in en länk angående tryggheten i otryggheten. Läs vad Judith skriver, hon är klok och rödhårig och enl egen utsago borderline.

lördag 19 april 2008

Borderline Jag hatar dig, lämna mig inte

Att leva med en person med borderline kan vara extremt påfrestande. Plötsliga humörsvängningar, extrem inbillad oro för separation, ångest för inbillade faror, självdestruktivitet, suicidala risker etc etc. Det finns totalt 9 symptom som avgör om man har Borderline eller inte. Vid 5 eller flera anses man vara Borderline.

Man lever i vissa fall under ett ständigt hot från den som har Bordeline, att hon skall lämna relationen, att hon skall skada sig, bli anorektiker, komma med paranoida påhopp och annat. Just titeln på boken, I hate you, don´t leave me, beskriver rätt bra hur en Bordelinepatient kan känna sig. Full av motsättningar och kris efter kris. Det borde heta Demokles sjukdom, eftersom man hela tiden befinner sig under bilan. Det spelar ingen som helst roll hur snäll och eftergiven man är, det går bara inte. En blogg jag läst mycket på Smultronblomman, beskriver väl detta. Det finns på denna blogg flera inlägg som bara så väl beskriver hur det går till. Jag känner igen det från en tidigare relation och jag är glad att jag följde rådet från en läkare att avsluta relationen. Det var bara för mycket, oavsett hur mycket jag verkligen i mitt hjärta älskade denna kvinna, mer än det går att beskriva. Som smultronblomman själv skriver i en kommentar nedan finns det inte en enda typ av peronlighetsstörning, utan flera! Psykbrytet är en annan bra blogg! En annan med egna erfarenheter är Judith som skriver mycket bra!
Läs även andra inlägg på denna blogg under rubriken Borderline, till vänster i marginalen. Tar tacksamt emot kommentarer och synpunkter somkan bidra att förstå borderline som tillstånd.

Landsbygden och avfolkning








Alla länder med så kallad utvecklad ekonomi har ökande centralisering. Det innebär också att landsbygden avfolkas och att det till viss del gör att servicen dras in. I en artikel i Daily Telegraph beskrivs hur det brittiska livsmönsteret och hela landsbygdens livsbetingelser förändras när läkarstationen försvinner, posten dras in, slaktare och bagerier avvecklas. Allt det som den engelska landsbygden står för raseras i snabb takt. Den engelska landsbygdskulruren bygger mycket på de små mötesplatser som samhällsservicen skapar naturligt. Ottar Brox, en norsk regionalforskare talade om "Lokalsamfunnets förfall". Den småskalighet som fanns är borta och ersatt av stormarknader från Tesco eller annat. Själv minns jag när jag drev en butik på Östermalm hur lokalbefolkningen hälsade vänligt och hur ungar och hundar lämnades in för en stunds passning. Alla kände alla och man hade en slags trygghet i stadens småskalighet.

Engelsmännens största upprördhet beror på att det läggs ner 3 pubar om dagen i UK. Inte bra för den sociala utvecklingen. Å andra sidan kan man säga att det alltid lagts ner rätt många sunkiga pubar eftersom deras tid, och kanske även ägarnas tid, var ute.

måndag 14 april 2008

Engla

Antag att den man som just köpte en digitalkamera inte valt att prova den just där och just då. Vilka möjligheter hade då polisen haft att få fast gärningsmannen? Troligen mycket, mycket små. Kan vi ha förtroende för polisen som underlåtit att undersöka tips i Pernillafallet? Frågan är rent retorisk. Konsekvenserna för Engla och hennes familj är allt annat än retoriska. Där finns en familj i förtvivlan, ett folk i chock och en nation i sorg. Detta kan inte hända, men händer ändå. Hur många liknande galningar går lösa och hur många missade tips ligger och skräpar i polisens arkiv medan utredarna går på kurs i självförverkligande och jämställdhet.

OK, jag håller med, detta är inte en rättvis beskrivning men det finns alldeles för mycket dödkött i polisens organisation. Gjorde man en detaljerad tidsstudie på samma sätt som vi gör i näringslivet, skulle resultatet bli förfärande. Det är jag övertygad om.

I kväll brinner ljus i tusentals hem från kl 21. SMS-kedjor har startats för att hedra Engla och farmför allt hennes familj. Det är synd att vi skall behöva förenas i en sådan manifestation.

fredag 11 april 2008

Nationalstaten och Microsoft

När jag undervisade för ett par år sedan på Linköpings Tekniska Högskola om kommunikation gled vi in på vad en nationalstat egentligen är. Vi pratade om värdegemenskap och liknanade saker. Eftersom det var ett gäng kreativa studenter utvecklade jag detta och sa att nationsgränser är ologiska och onödiga. På första bänk satt en kille med orientaliska drag, han var turk. Han sa: Men for hellväte, jak vill jo vara stolt over min land, va? OK, sa jag, vilket land då? Sverje for faan ....eller Torkiet, då! Ja, men om du hade en värdegemenskap med något som inte respekterar nationsgränser, t ex Microsoft, om du jobbade där. Då skulle det värdesystemet kunna vara det som du deltar i och du kunde tillhöra den ungefär som en nation. Microsoft fixar din sjukförsäkring, dina barns skolor, pensionen och allt annat. Turken vänder sig om och säger till en kille längst bak i klassrummet; Men do, do är syrian va? Jooo, säger han. Men då har do ingen hemland. Näääää..... Vad fan är do stolt over då, säger turken. Syrianen är tyst några sekunder och säger ganska tyst........ Microsoft!



Här kunde historien varit slut, men den det är den inte. Jag berättade denna incident för Fröken G som kanske inte har så himla breda tankebanor. Hon tittade med tom blick på mig och sa: Jobbade han på Microsoft? ....Paus.... Nej, det gjorde han inte, det var mera ett exempel, sa jag. Men vadå, om han inte jobbade på Microsoft, hur kunde han då vara stolt över Microsoft? Jag tycker du hanterar sanning fel, om han inte jobbade där. Vi har ett problem där ..... Det hela skapade en rejäl konflikt!!! Jag blev anklagad för att ljuga och bara hitta på tokiga dumheter.

Men visst är frågan intressant!

torsdag 10 april 2008

Barnböcker hos Bokspindeln

Kasper är en kille som gillar fotboll. Böckerna fängslar barnen från första meningen. Dom är ganska lättlästa och passar utmärkt för barn som har lite kämpigt med läsningen. Orden är föredömligt enkla men ger ändå utrymma för att diskutera kring dom. Jag märker hur mina barn lär sig att se orden som bilder och jag märker också undan för undan att bokstäverna hoppar mindre. Teckningarna är mycket bra och det är verklig action i varje sida. Det handlar om känslor av stolthet över att ha gjort mål, men också om att ha missat något så att motståndarna gör mål och vinner.

Det är nog viktigt att det inte bara är framgångar utan också hård träning som ligger i berättelsen om den blivande proffsliraren Kasper. Det finns en klar andemening i detta som att läsningen inte kommer gratis, den kräver massor av arbete för att läsförståelsen skall öka. Jag märker det på båda pojkarna när dom skrattar åt något som dom uppfattar som roligt. Det är ett tecken på att dom verkligen förstår och inte bara kodar av texten utan att det fastnar något. Jag brukar försöka ställa några kontrollfrågor ett par dagar efter för att se vad som fastnat. Mest på lek förstås!

Läsning skall vara lust, inte tvång eller nytta. Fram för mera lust! En helt lustfylld butik på detta område är Bokspindeln på Odengatan 102, mitt emot Vasaparken i Stockholm. Bokspindeln har allt man kan önska sig, trevliga lokaler och bra personal. Bokspindeln säljer också barnböcker på främmande språk, vissa översatta från svenska. Perfekt att ge bort till vänner i andra länder!

Bokspindeln har också en e-butik och man kan givetvis beställa per telefon. Så man behöver inte vara Stockholmare för att handla där, tack och lov.

Ibland har man författarträffar i lugn och avspändmiljö, med någon uppläsning eller diskussion efter. Gå dit och bli inspirerade! För över inspirationen på barnen och njut tillsammans med dom!

tisdag 8 april 2008

Stockholms trafikinfarkt

Vitsen med trängselskatten var att det skulle bli mindre trafik i Stockholm. Kanske blev det så i centrum men på bekostnad av mycket längre restider på infartsvägarna. Köerna startar numera mycket tidigare än för ett par år sedan och det tar oändlig tid att ta sig fram förbi Stockholm och norrut eller söderut. Något måste vara väldigt fel. Vad kommer det sig att så många envisas med att åka bil! Jag har kört bil i tjänsten 4 gånger under detta år, i övrigt åker jag kommunalt. Jag har inte haft bilen till kontoret en enda gång på 3,5 år.

Vad är det som driver en normalt funtad människa att åka egen bil när det finns alla andra möjligheter. Just nu när jag skriver detta sitter jag i bussen hem, 40 min resa dörr till dörr. När jag skrivit färdigt skall jag koppla upp mig på Skype och snacka med min kompis i Bangkok en stund. Gratis förstås. Skall visa honom lite bilder också! Sedan kollar jag på Daily telegraph och sedan är jag strax hemma. Mycket bra resa!

Idén med teknikrevolutionen är att vi kan koppla isär tid och rum från varandra och att vi kan göra det vi vill var vi vill. För min del innebär det att någon annan kör och jag bara åker med.

torsdag 3 april 2008

Barn och separationsångest

Jag ser i min statistik att detta ämne är ett av de mest lästa på min blogg. Det beror kanske på att det är ett svårt och mycket känsligt problem som berör oss vuxna mycket. Att barn far illa vet vi, men att en del lidanden är oerhört subtila och därför extra skadliga är det sällan man tänker på. De barn som inte utåt verkar ha några psykiska problem kan lida i det tysta för det som deras omgivning, föräldrarna främst, orsakar. För det är oftast föräldrarna som i sin egen oförmåga skapar problemen och projicerar sina egna ångestar på barnen. Upplevelser i barndomen går igen. Det som Gustaf Johnson, Skå-Gustaf kallade det sociala arvet är extremt tydligt här. Det är som att det inte går att bli av med arvet, utan att det fortsätter generation efter generation. Ofta på grund av psykisk ohälsa eller vanföreställningar hos tidigare generationer som kan ha präglat släkt och familj.

Jag har i min krets en familj där detta är mycket tydligt. Det är helt klart att det inte är genetiskt betingat eftersom några av barnen är adopterade från olika länder. Den ena föräldern är expert på att projicera sin ångest på barnen medan den andra kämpar som ett djur för att om möjligt motverka och kompensera. Det är ett tungt arbete som han måste klara av själv. Självklart är föräldrarna skilda eftersom krafterna är så diametralt olika.

Till saken hör att det inte ärovanligt att man "skaffar barn" för att man äntligen skall bli en hel människa. Man tror att bara man får barn så förändras hela den egna psykosociala profilen. Det är ett bedrägeri, både mot sig själv och mot barnen.

Skå-Gustaf skrev en uppföljare till Det social arvet, Att bryta det sociala arvet. Mycket läsvärda böcker trots att de skrevs på 70-talet.